Friday, 8 March 2013

Orang Pemarah Lebih Panjang Umur?Apakah anda merupakan orang yang suka marah ?? Jika jawabnya ya. . .
 bererti anda memiliki umur yang lebih panjang dibandingkan dengan orang yang tidak suka marah.
Orang yang lebih suka marah biasa akan lebih mudah terkena penyakit darah tinggi atau pun strok namun taukah kamu ternyata orang yang suka marah memiliki umur yang jauh lebih panjang dibandingkan dengan orang yang tidak suka marah . .
Perkara ini dibuktikan oleh hasil kajian terbaru para penyelidik mendapati hubungan antara marah dan panjang umur sebagai contoh negara Itali dan Sepanyol yang dikenali rakyatnya sebagai pemarah ternyata memiliki berkemungkinan hidup dua tahun lebih lama berbanding dengan masyarakat Britain yang tak suka menunjukkan kemarahan . .
Hubungan marah dan panjang umur terjadi akibat dari mengungkapkan perasaan negatif secara terbuka adalah kunci untuk kesihatan jangka panjang sedangkan memendam amarah ternyata malah boleh membuat bebrbagai macam penyakit fizikal . .
Perkara ini dibuktikan oleh penyelidik yang telah mengkaji sebanyak 6000 pesakit dalam kajian tersebut mendapati bahawa orang yang lebih memendam marah ternyata berisiko terkena penyakit seperti seperti kanser , kerosakan buah pinggang , dan penyakit jantung . .
Walaupun berisiko , ada kabar baiknya juga orang yang tidak suka marah ternyata mempunyai tahap penembuhan lebih besar terhadap penyakit kanser , kerosakan buah pinggang , dan penyakit jantung.

“Oleh kerana kecenderungan mereka untuk mengendalikan diri , orang yang mampu menahan kemarahan biasanya lebih disiplin dan bermotivasi untuk menyesuaikan diri dengan gaya hidup mereka ,” ungkap Marcus Mund, ketua penyelidikan.Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

1 000 »» Budak Chomell:

said...

siyesly?hahaha...takla pemarah but klau ngajar adik belajar cpt je angin klau tak btul..huhuhu
done following u...maila singgh klau rjin^_^