Saturday, 1 June 2013

Muncul Lagi ...

Assalamualaikum ..
Salam 1Malaysia .. chewahh .. macam-macam je aku nih ..
Alamakkkk .. dah lama sangat aku x update blog nie .. 
bukan bersawang lagi , tapi dah bersarang lipass ..
baru ari tu update , dah ilang lagiii .. ishh ishh ishhh .. :)
Busy punya pasal laa nie .. sampai nak bermain dengan ayat 
pun aku dah malassss .. hohohoho ..

Sejak aku tuka keja nie , memang aku busy gilerrr ..
tapi busy yang tidak membosankan .. dan bestt sangat !! 
hahaha .. ada ka macam tu plak .. :)
Outstation sana sini .. hishhh .. busy laa ..

Ehhh .. hari ni 1st June ..

SELAMAT HARI GAWAI ..
GAYU GURU GERAI NYAMAI .. :)




Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Friday, 26 April 2013

Update .....

Assalamualaikum ...
Weyhh !! sebulan aku x update blog .. yelaa .. busy laa katakan ..
hehehe .. now , baru tringat pasal blog yang dah penuh habuk nie ..
awww .. hari ni hans isaac , maya karin ada kat kampung aku ..
shootingggg shootinggg shootinggggg .. hoho ..
x da benda nak crita lagi .. so so so .. bye bye bye .. :p


Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Tuesday, 26 March 2013

Special Giveaway : Buah tangan dari LANGKAWI dari CF

Assalamualaikum . .
*Nak join? KLIK BANNER*


Akademi Insan Cikgu Fizi diusahakan sepenuhnya oleh Cikgu Fizi. AMIN CF ini yang berada di Akademi Insan Cikgu Fizi, No 7-2, Jln Melati Utama 4, Melati Utama, 53100 Setapak Kuala Lumpur. Cikgu Fizi juga ada menyediakan Bengkel bengkel untuk Anak Yatim di Seluruh Malaysia. Sila lawati CIKGU FIZI' untuk info tentang bengkel bengkel.
Cikgu Fizi juga ada menjual buku Karangan Luar Biasa untuk UPSR, SPM dan STPM. Jika berminat sila Hubungi Cikgu Fizi Tel : 011-15657522
.
Num Hp :  011-15657522

Pada 25/3/2013 Cikgu Fizi ke Langkawi untuk menjayakan satu Bengkel yang dadakan di sana. Bengkel ini untuk Anak anak yatim. Jadi sambil CF pegi Langkawi, CF ingin berkongsi rezeki dengan semua pengunjung blog www.cikgufizi.my. 

Inginkan Ole Ole dari Langkawi oleh Cikgu Fizi? Meh jon SINI. Hadiah memang gempak!!!!!



Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Friday, 22 March 2013

Dengarkan ..


Dalam kehidupan kita tuhan bagi satu je peluang untuk kita berjumpa 
dengan orang yang betul-betul menyayangi diri kita ,
 kalau kita leka , kita akan kehilangannya buat selama-lamanya . . 
Tapi kita x pernah tahu siapa orangnya ,
kalau kita sendiri x pernah sedar dan x pernah mencuba 
untuk menilai kehadirannya , mungkin setelah segalanya berlalu 
dan kita dah kehilangannya , masa tu baru kita sedar 
kehadirannya cukup bermakna , tapi mungkin kita tak 
berpeluang lagi untuk memiliki dirinya pada saat itu . .
Jadi fahamilah hati seseorang itu dengan sedalamnya 
dan curahkan rasa kasih sayang kepadanya dengan seikhlas hati . .

klik sini



Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Thursday, 21 March 2013

Saja . .

Assalamualaikum . .
Masa menaip , 5:30 p.m . . jam ofiz . .
Aku still lagi tunggu orang ambik . . Aku memang x suka nak tunggu2 nie . .  huh !!
Mata aku makin kabur . .  makin sari makin kabur . . dan lagi kabur . .
mana x nya . . asyik ngadap depan pc je . . huhuhu . .
x da topik nak cita laa . . k . . orang ambik aku dah datang . .
Bye !!



Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Tuesday, 19 March 2013

Kota Makkah Adalah Pusat Bumi


Assalamualaikum . .
Neil Amstrong telah membuktikan bahwa kota Mekah adalah pusat dari planet Bumi . 
Fakta ini telah di diteliti melalui sebuah penelitian Ilmiah .

Ketika Neil Amstrong untuk pertama kalinya melakukan perjalanan ke
 luar angkasa dan mengambil gambar planet Bumi , dia berkata , 
“Planet Bumi ternyata menggantung di area yang sangat gelap , siapa yang menggantungnya ?.”

Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan 
semacam radiasi ,  secara rasmi mereka mengumumkannya di Internet , 
tetapi sayang nya 21 hari kemudian website tersebut raib yang sepertinya 
ada alasan tersembunyi dibalik penghapusan website tersebut . 
Setelah melakukan penelitian lebih lanjut , ternyata radiasi tersebut 
berpusat di kota Mekah , tepatnya berasal dari Ka’Bah . .

Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite (tidak berujung) , 
hal ini terbuktikan ketika mereka mengambil foto planet Mars , 
radiasi tersebut masih berlanjut terus . . Para peneliti Muslim mempercayai 
bahwa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan 
antara Ka’Bah di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat . .

Di tengah-tengah antara kutub utara dan kutub selatan , 
ada suatu area yang bernama ‘Zero Magnetism Area’ , 
ertinya adalah apabila kita mengeluarkan kompas di area tersebut , 
maka jarum kompas tersebut tidak akan bergerak sama sekali kerana 
daya tarik yang sama besarnya antara kedua kutub . .

Itulah sebabnya jika seseorang tinggal di Mekah , maka ia akan hidup lebih lama , 
lebih sihat , dan tidak banyak dipengaruhi oleh banyak kekuatan gravitasi . . 
Oleh sebab itu lah ketika kita mengelilingi Ka’Bah , maka seakan-akan 
diri kita di-charged ulang oleh suatu tenaga misteri dan ini 
adalah fakta yang telah dibuktikan secara ilmiah . .

Penelitian lainnya mengungkapkan bahwa batu Hajar Aswad 
merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa mengambang di air . . 
Di sebuah muzium di negara Inggris , ada tiga buah potongan batu 
tersebut ( dari Ka’Bah ) dan pihak muzium juga mengatakan bahwa
 bongkahan batu-batu tersebut bukan berasal dari sistem tata surya kita . .


Rasulullah SAW bersabda :
“Hajar Aswad itu diturunkan dari surga , warnanya lebih putih daripada susu , 
dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam”


Radiasi dari Ka'bah ini tak dapat diketahui tanpa pesawat antariksa abad 20 , 
membuktikan jika Qur'an ialah berasal dari ALLAH , & bukti Qur'an mukjizat 
sepanjang masa . Kerana banyak ayat yang baru dapat dibuktikan oleh 
peralatan terakhir , zaman terakhir . .

Adakah hadis nabawi yg mbuktikan fakta yang mengejutkan ini ?

Jawapannya adalah YA . .

Nabi bersabda :
‘Ka’bah itu adalah sesistem tanah di atas air , dari tempat itu bumi ini diperluas .’ 
Ini dapat dibuktikan dgn fakta2 saintifik .

Bukti2 Makkah Pusat Bumi

[ Bukti 1 ]
Allah berfirman di dalam al-Qur’an al-Karim sebagai berikut :

‘Demikianlah Kami wahyukan kepadamu Al Qur’an dalam bahasa Arab supaya kamu memberi peringatan kepada Ummul Qura (penduduk Makkah) dan penduduk (negeri-negeri) sekelilingnya . .’ (asy-Syura: 7)

Kata ‘Ummul Qura’ bererti ibu bagi kota-kota lain , dan kota-kota di sekelilingnya menunjukkan Makkah adalah pusat bagi kota-kota lain , dan yang lain hanyalah berada di sekelilingnya .

Sebagaimana seorang ibu adalah sumber keturunan , maka Makkah juga merupakan sumber kepada semua negeri lain , sebagaimana dijelaskan pada awal kajian ini .

[ Bukti 2 ]
Ada beberapa ayat dan hadis nabawi yang memperkuatkan fakta ini . 
Allah berfirman maksud-nya :

Wahai jin dan manusia , jika kamu sanggup menembusi (melintasi) penjuru langit dan bumi , maka lintasilah , kamu tidak dapat menembusinya kecuali dengan kekuatan (ilmu pengetahuan) . (ar-Rahman: 33).

Berdasarkan ayat ini dan beberapa hadis dapat difahamkan bahawa diameter lapisan-lapisan langit itu di atas diameter bumi (tujuh lempengan bumi) . Jika Mekah berada di tengah-tengah bumi , dengan itu bererti bahwa Mekah juga berada di tengah-tengah lapisan langit .

[ Bukti 3 ]
Selain itu ada hadis yang menerangkan bahawa Masjidil Haram di Mekah ,
 tempat kaabah berada itu ada di tengah-tengah tujuh lapisan langit dan tujuh lapisan yang membentuk bumi .

Nabi SAW bersabda maksudnya :
"Wahai orang-orang Mekah , wahai orang-orang Quraisy , sesungguhnya kamu berada di bawah pertengahan langit ."

[ Bukti 4 ]
Prof. Hussain Kamel menemukan suatu fakta mengejutkan bahwa Makkah adalah pusat bumi . Pada mulanya ia meneliti suatu cara untuk menentukan arah kiblat di kota-kota besar di dunia .

Untuk tujuan ini , ia menarik garis-garis pada peta , dan sesudah itu dia meneliti posisi 7 benua terhadap Makkah dan jarak masing-masing . Setelah 2 tahun membuat kajian yg complex itu dgn program2 komputer utk menentukan jarak2 yg tepat dll . Dia merasa kagum dengan apa yang ditemukan , bahwa Makkah merupakan pusat bumi . .

Dia mengumpamakan seperti 1 lingkaran dan Makkah ialah titik pusatnya , dan garis luar lingkaran itu adalah benua-benuanya . Pada waktu yang sama, ia bergerak bersamaan dengan keliling luar benua-benua tersebut. (Majalah al-Arabiyyah , edisi 237 , Ogos 1978) .

[ Bukti 5 ]
Gambar-gambar Satelit , yang muncul kemudian pada tahun 90-an , memberikan hasil yang sama ketika kajian lebih lanjut mengarah kepada topografi lapisan-lapisan bumi dan geografi waktu daratan itu diciptakan . .

[ Bukti 6 ]
Telah ada teori ilmiah yg sahih bhawa lempengan-lempengan bumi terbentuk selama usia geologi yang panjang , bergerak secara teratur di sekitar lempengan Arab . Lempengan-lempengan ini terus menerus memusat ke arah itu seolah-olah menunjuk ke Makkah .

Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Thursday, 14 March 2013

Birthday Giveaway Nur Alja

Assalamualaikum . .

Photobucket


Nak JOIN ??
Click HERE !!! :)

x rugi pun kalau join . . heheh . .


Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

SEGMEN : MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG CINTA ITU INDAH

Assalamualaikum  . . 

Nak JOIN klik SINI . . 

JUMLAH MEREKA-MEREKA YANG AWESOME :
170 


Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Wednesday, 13 March 2013

Kepanasan kebaranan . . Erk ??

Assalamualaikum . .
Kesakitan keperutan ku hari nie . . huhu . . **Sakit perempuan** :(
Nak buat keja pun dah malas , x da mood . . Update blog je ada mood . . hehe .
k . Abaikan kisah di atas . . hihi . .

|
|
|
|
|
|
|
|
|

Malam tadi ada laa sorang nie , fren whatsapp aku , ntah meroyan apa dia semalam 
tiba-tiba chat macam nak bawak gaduh . . haiyaa . .
macam ini punya orang pun ada wooo . . huhu . .
bukan ape , 1st dia tegur aku pasal satu benda nie . .
Pastu , aku gurau-gurau leerrr , dannnnnnn
tiba-tiba dia datang SENGAL dia . .
naik geram jugak aku . . tapi aku still maintain jer . .
Kesabaran aku tinggi . . Muahahahaha !! **Penyabar la sangat**
Dia tuu yang panas baran . . teruss nak marah-marah orang . . 
**Maksud Panas Baran mengikut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi ke Empat
 ialah cepat naik darah, lekas marah, sangat pemarah .**
haiiii haiii . . kenapa laa aku perlu berdepan dengan orang macam nie ??
**Sabar denggg sabarrr**
Aku x tahu laa , sapa kurang ajar dekat sapa . . hihihi . .
Dia ingat dia tuhan 10 years dari aku , dia boleh sesuka hati dia je 
nak cakap aku cam ne . .  ishhh ishh . .
macikk macikk , x semestinya tua tu boleh sesuka hati je nak kurang ajar 
dengan yang muda . . .
sapa yang x respect each other now ??
sapa yang cakap mengalahkan PM , umpama dah pegang segulung PhD ??
Engkau ke aku ?? **ceteke ceteke . . ** hohoho . .


Erk . . Apa laa yang aku merepek pepetang hari nie . .
**ketidak puasan hatiku**
Ok , kepada yang berkenaan . . di harap terasa . .
aku tau , ko slalu stalk blog aku . . hihihi . . **perasan lebih**

Muntah sattt . . uwekkkkk !!


Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Monday, 11 March 2013

HAPPY . .

Aku happyyy !!
suka hati aku laa nak happy apa . . 
ko apa kesah . . haha !!


Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Last Saturday

Assalamualaikum . .
hari Sabtu ari tuu , memang x da keja kat ofiss . . 
Snap snap snap jaa . .  !!
hahah . .
k bai !!











Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Friday, 8 March 2013

Orang Pemarah Lebih Panjang Umur?



Apakah anda merupakan orang yang suka marah ?? Jika jawabnya ya. . .
 bererti anda memiliki umur yang lebih panjang dibandingkan dengan orang yang tidak suka marah.
Orang yang lebih suka marah biasa akan lebih mudah terkena penyakit darah tinggi atau pun strok namun taukah kamu ternyata orang yang suka marah memiliki umur yang jauh lebih panjang dibandingkan dengan orang yang tidak suka marah . .
Perkara ini dibuktikan oleh hasil kajian terbaru para penyelidik mendapati hubungan antara marah dan panjang umur sebagai contoh negara Itali dan Sepanyol yang dikenali rakyatnya sebagai pemarah ternyata memiliki berkemungkinan hidup dua tahun lebih lama berbanding dengan masyarakat Britain yang tak suka menunjukkan kemarahan . .
Hubungan marah dan panjang umur terjadi akibat dari mengungkapkan perasaan negatif secara terbuka adalah kunci untuk kesihatan jangka panjang sedangkan memendam amarah ternyata malah boleh membuat bebrbagai macam penyakit fizikal . .
Perkara ini dibuktikan oleh penyelidik yang telah mengkaji sebanyak 6000 pesakit dalam kajian tersebut mendapati bahawa orang yang lebih memendam marah ternyata berisiko terkena penyakit seperti seperti kanser , kerosakan buah pinggang , dan penyakit jantung . .
Walaupun berisiko , ada kabar baiknya juga orang yang tidak suka marah ternyata mempunyai tahap penembuhan lebih besar terhadap penyakit kanser , kerosakan buah pinggang , dan penyakit jantung.

“Oleh kerana kecenderungan mereka untuk mengendalikan diri , orang yang mampu menahan kemarahan biasanya lebih disiplin dan bermotivasi untuk menyesuaikan diri dengan gaya hidup mereka ,” ungkap Marcus Mund, ketua penyelidikan.



Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Cara Melupakan Bekas Kekasih

Putus cinta merupakan sesuatu perkara yang menyakitkan . 
Melupakan orang yang kita sayang dan cintai sangat susah dan rumit . 
Lebih susah jika itu adalah cinta pertama . 
Cinta pertama merupakan satu perasaan yang pertama hadir di dalam hidup . 
Mana mungkin melupakan perasaan pertama itu dengan mudah . 
Namun , kita perlu akur dengan ketentuan Ilahi bahawa jodoh itu adalah ketentuan-Nya . 
Panduan dibawah ini mungkin membantu anda melupakan bekas kekasih . .


1. Anggap dia tidak pernah wujud
Kita lebih mudah melupakan bekas kekasih yang melukakan hati kita 
terlebih dahulu . Berhentilah berharap dia menjadi milik anda suatu hari nanti 
sebalikkan melupakannya sampai bila-bila . Anggaplah dia tidak pernah wujud di dalam kamus hidup anda . Ada akan dapat hidup dengan lebih tenang dan bahagia bersama insan tersayang selepas melupakan kisah silam yang memeritkan itu . .


2. Jangan hubungi dia lagi
Elakkan SMS , chatting , telefon dengan bekas kekasih anda kerana itu membuatkan anda kembali jatuh hati kepada si dia . Mungkin jika anda mempunyai kekasih baru , kekasih baru anda itu cemburu apabila mengetahui anda masih berhubung dengan bekas kekasih . Jagalah hati kekasih baru anda supaya dia tidak terluka . .



Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Tips Mengesan Kecurangan

Assalamualaikum !! 
Woowoo !! Tajuk entry . . fuhh ! mengancam . .
CURANG ?? korang curang x ?? haha !!
**Soalan ntah pape** 
Nie ada beberapa tips yang mungkin anda dapat kesan 
pasangan anda itu curang . . hihi . . **kantoiiii**
Sini ada 13 tips . . yang 14 hingga seterusnya , korang carik sendiri . . haha . .

-> Berubah sikat secara ketara , jika dulu dia romantik bersama anda , sekarang dia hambar .
-> Marah apabila anda bertanya aktivitinya .

-> Menerima panggilan telefon secara rahsia ketika anda sedang makan bersamanya .
-> Sepi tanpa berita bila berjauhan . Dia tidak menghubungi anda ketika berjauhan . **memang berlaku**
-> Tidak membenarkan anda memegang atau membelek telefon bimbit miliknya . **kedekut !!**
-> Asyik lewat ketika temu janji dengan anda .
-> Mematikan telefon bimbit ketika bersama dengan anda .
-> Sering memberi alasan penat , sibuk apabila anda mengajaknya berjalan .
-> Sering tersasul menyebut nama wanita atau lelaki lain .
-> Tiba-tiba mengadu sakit ketika bersama dengan anda .
-> Menjadi panas baran dan sentiasa mencari kesalahan anda .
-> Dia asyik resah melihat jam tangan ketika bersama dengan anda .
-> Kerap menolak perlawaan anda untuk keluar bersama . .


Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Rahsia Orang Yang Gagal

Assalamualaikum . .
Banyak rahsia-rahsia orang yang gagal nie . .
Antaranya :
--> Suka dengar cakap-cakap orang .
--> Cepat mengaku kalah .
--> Hidup atas sudut pandangan orang lain .
--> Tidak sanggup berkorban .
--> Tidak ada komitmen .
--> Tidak percaya pda diri sendiri .
--> Tidak ada pendirian .
--> Banyak buat penangguhan .
--> Pasif .
--> Selalu berkata "SUSAHLAH" .
--> Kurangnya usaha *usaha sekali sekala*
--> Tidak suka orang *suka beruk kot ! Muahahah* .
--> Tidak di sukai orang .
--> Selalu berkata "LAMBAT SUDAH" .
--> Enggan belajar .
--> Jarang berdoa .
--> Cepat jemu .
--> Cepat puas hati .
--> Pemalas .
--> Hanya merancang dan berfikir *tapi tidak melakukan* .
--> Seribu satu alasan .
--> Cepat rasa selesa . .

**Peringatan untuk aku juga**

Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

SANTAU : Tanda Terkena & Cara Mengelakkannya


Di akhir zaman ni , lagi ramai orang menggunakan ilmu sihir @
 ilmu santau untuk membuat aniaya terhadap orang lain . . 
Walaupun sumer serba serbi canggih tapi budaya santau tetap
 tebal 'melekat' dalam kehidupan seharian masyarakat kita . . 
Apa puncanya ?? cemburu ,iri hati , perasaan dendam 
terhadap seseorang inilah yang mencetuskan fenomena santau . .

TANDA TERKENA SANTAU DAN CARA MENGELAKKAN SANTAU

Santau terbahagi kepada dua:

Jenis Pertama 
- Santau yang diperbuat daripada adunan tertentu 
secara hakiki iaitu tidak melibatkan jin dan syaitan . . 
Santau jenis ini agak mudah dirawat . .

Jenis Kedua 
- Santau yang disertai dengan pemujaan terhadap jin dan syaitan . 
Santau ini juga dikenali dengan ‘Santau Angin’.
 Santau ini agak sukar dirawat kerana ia melibatkan jin 
yang memiliki sayap dan terbang di udara . . 
Biasanya mangsa akan menjadi kurus kering . .

Secara umumnya , santau ditujukan kepada mangsa bertujuan seperti berikut : 
Membalas dendam kepada si mangsa kerana sebab-sebab tertentu . . 

- Iri hati dan hasad dengki terhadap orang lain . 
- Ingin menguji tahap kekuatan atau ketahanan kebatinan seseorang . 
- Sebagai medan menguji tahap kekuatan dan kesan santau yang dimilik i. 
- Membuang santau . Santau angin mesti dibuang pada masa tertentu . 
Jika tidak berbuat demikian , santau tersebut akan memakan tuannya dan keluargannya . 
- Mencari rezeki melalui upah untuk kenakan santau kepada seseorang . 

BAHAN-BAHAN SANTAU

Bahan yang berbisa seperti bisa ular tedung senduk , 
ular kapak dan katak puru bertanduk . . 
- Bahan miang seperti miang buluh , ulat bulu , 
miang rebung , tali guni dan sebagainya . . 
- Bahan yang tajam dan melukakan seperti  kaca , jarum , 
berus besi , rambut , kuku manusia atau binatang dan sebagainya . . 
Bahan yang boleh membuat seseorang itu tidak dapat tidur 
seterusnya menjadikan bodoh seperti kura-kura , tulang dagu kera duku , 
uri kucing , biji mata kelawar dan burung jampuk . . 

TANDA-TANDA TERKENA SANTAU



Jika seseorang mempunyai ciri-ciri berikut maka beliau disyaki telah terkena santau :

- Batuk yang berlarutan, kadang-kadang batuk berdarah dan bernanah dan keluar debu-debu kecil seperti serbuk kaca . 

Sakit tulang belakang terutamanya pada waktu Maghrib dan malam Jumaat . Kadang-kala sakit menjadi-jadi semasa hendak masuk waktu solat Jumaat . 

- Sakit sesak nafas terutaman waktu Maghrib . 

- Lenguh seluruh anggota badan . 

- Kuku menjadi hitam dan nafas menjadi busuk . 

- Mimpi jatuh dari tempat tinggi . 

- Mimpi bahan-bahan yang miang seperti buluh dan ulat bulu . 

- Mimpi bermain dengan benda tajam seperti pisau dan sembilu . 

- Mimpi kanak-kanak kecil seperti menyusu kanak-kanak tersebut . 

- Mimpi binatang yang menakutkan seperti ular . 

- Mimpi makan makanan kotor seperti bangkai dan babi . 

- Mimpi paderi Kristian, sami Budha atau mimpi pergi ke tempat-tempat ibadat agama bukan Islam . 

- Sentiasa sakit pada tulang belakang .

- Bawah matanya biru *Seperti orang tak cukup tidur*


KESAN-KESAN SANTAU

Antara kesan-kesan santau terhadap mangsa adalah seperti berikut:
Boleh membawa maut dengan izin Allah s.w.t.

- Hilang daya ingatan . .
- Kulit akan menjadi merekah dan keluar air bisa dan nanah . 
- Tabiat akan berubah seperti seorang yang dikenali sebagai seorang 
bersifat penyakit menjadi seorang yang panas baran . 
 - Badan menjadi bongkok disebabkan batuk yang berpanjangan . 
- Badan menjadi licin kerana seluruh bulu di badan telah gugur . 
- Terjadinya ‘saratan’ atau kanser dan ketumbuhan . 
- Jika hamil mungkin akan mengalami keguguran . . 

PANDUAN MENGESAN KEHADIRAN SANTAU

Apabila orang yang terkena santau angin , 
makan limau nipis atau nenas bersama kicap dan mereka 
akan muntah darah kerana santau itu berlawanan 
dengan bahan berkenaan dan pesakit juga berasa
 sakit pada seluruh anggota badan seperti dicucuk dengan benda tajam .

Panduan untuk kita mengesan kehadiran santau bila kita makan 
di kedai makan ataupun di restoran daripada 
Pengasas Pusat Rawatan Islam Darul Ruqiyyah , Ustaz Mohd Suhaimi Bin Rozali :

- Ketika mengambil makanan ,
 jangan mencampurkan kuah lauk dalam nasi ,
 tetapi kedua-duanya hendaklah diasingkan dalam bekas yang berbeza .
 Pastikan kuah lauk yang dihidang tidak berbau basi kerana
 kemungkinan ia mengandungi racun santau . .

- Bagi minuman pula , pegang gelas seperti biasa manakala 
jari kelingking ditekan pada bawah gelas jika rasa 
sakit seperti digigit semut apimaka ia mengandungi santau !

AYAT PELINDUNG DIRI DARI SANTAU


"Dengan nama Allah , yang tidak memberikan mudarat sesuatu 
di bumi dan di langit dan Dia maha mendengar lagi maha mengetahui ."

Ayat di atas ini adalah amalan bagi mengelakkan dari terkena 
santau ataupun bagi pendinding diri dari segala mudharat . 
Hadith nabi Sesiapa yang membacanya ketika pagi 
sebanyak 3 kali dan petang sebanyak 3 kali , 
maka dia tidak akan dimudharatkan oleh sesuatu pun”. 
Segalanya dengan izin Allah SWT . 
Seeloknya ayat ini diamalkan sekurang-kurangnya sebanyak 
3 atau 7 kali sebelum keluar daripada rumah setiap hari . .

sumber : fmdotstation

Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Tuesday, 5 March 2013

"Wanita itu . . ."

WANITA ITU SEDERHANA . .
Ia hanya ingin dihargai oleh lelaki yang dicintainya . .
Ia hanya ingin dijaga kehormatannya oleh kekasih halalnya . .
Ia hanya butuh ketulusan dan kasih sayang yang sesungguhnya . .

WANITA ITU KUAT . .
Ia mampu tetap tersenyum kala teriris hatinya . .
Ia mampu tetap berharap walau terkadang hanya kebohongan yang didapatkan . .
Ia mampu tetap bertahan kala tak sanggup lagi hatinya menanggung beban . .

WANITA ITU PENYEMANGAT . .
Ia dapat menjadi pendukung sejatimu seumur hidup . .
Ia mampu membuat semangatmu kembali menyala ketika engkau mencoba menyerah . .
Ia akan tetap mendukungmu untuk terus berjuang dengan belaian kasih sayangnya . .

WANITA ITU MUDAH MEMAAFKAN . .
Ia akan memaafkan ketika engkau mencoba membohonginya . .
Ia akan memaafkan ketika engkau mencoba menduakan cintanya . .
Ia akan memaafkan ketika engkau mencoba memarahinya . .
Ia akan selalu memaafkan bahkan ketika khilafmu sudah teramat besar kepadanya . .

BUKAN KERANA IA BODOH . .
Melainkan kerana besar harapannya agar engkau kembali pada jalan yang benar . .

BUKAN KERANA IA LEMAH . .
Melainkan kerana kekuatan kasih sayang yang ingin ia tunjukkan agar engkau tetap bahagia . .

Wanita diciptakan dari tulang rusukmu wahai kaum Adam . .
Maka jagalah kehormatan mereka .
Naikkanlah derajat mereka .
Mereka diciptakan untuk hidup berdampingan denganmu wahai kaum Adam .
Mereka tidak ingin berada diatasmu . 
Tapi ingin selalu di sampingmu . .

Maka hargailah wanita . .
Muliakanlah mereka semulia akhlakmu yang engkau contohkan . .
Cintailah mereka seperti mereka yang selalu setia mencintaimu . .
Bersikap lembutlah kepada mereka kerana mereka adalah bagian dari ragamu . .

credit : kata-kataHikmah


Terima kasih sebab sudi baca !! ツ

Cara Mengelakkan Daripada Ditindih Ketika Tidur

Tidak dinafikan bahawa kebanyakan daripada kita 
pernah mengalami kejadian pelik ketika kita sedang tidur . . 
Sama ada ianya ialah mimpi pelik , mimpi ngeri , tidur berjalan dan sebagainya . . 
Tetapi satu topik yang selalu dibicarakan dan menjadi tanda 
tanya kepada masyarakat umum ialah ‘Dihempap Ketika Tidur‘ . .

Dihempap Ketika Tidur

Untuk pengatahuan anda , 
dihimpit ketika tidur merupakan satu fenomena dimana 
badan kita terasa seperti ditindih atau lumpuh ketika tidur dan 
dipercayai berkaitan dengan perkara mistik . .
tak ramai daripada anda yang akan percaya dengan apa 
yang akan diceritakan nanti , hanya mereka yang pernah 
mengalaminya sahaja yang akan faham kebenaran entri ini . .

Satu soalan yang selalu dikemukakan ialah : 


Betul ke bang kalau waktu tidur , kita dihempap dan itu ialah 
satu jenis gangguan makhluk halus ? Atau pun ianya 
sekadar mainan tidur dan masalah fisiologi dan psikologi sahaja ? 
Kalau benar ianya gangguan makhluk halus , 
bagaimana kita hendak membezakannya?

Ini ialah satu persoalan yang mudah penjelasannya . . 
Sejak dahulukala lagi masyarakat Asia telah dimomokkan 
dengan mitos dan ketahyulan mengenai subjek ini : 
tiada kaedah dan penjelasan yang jelas . . 
Tidak terkecuali juga perawat perawat tradisional yang tua dan muda , 
pernah saya tengok tergagap gagap nak menjawab soalan mudah seperti ini . .

Didalam istilah sains , dihimpit atau dihempap 
ketika tidur ini digelar sebagai ‘sleep paralysis’.. 
Sleep paralysis nih terjadi akibat tidur kita terlalu lena 
dimana semua organ badan kita berehat kecuali otak **medulla oblongata** , 
jantung dan paru-paru sahaja . . 
Ketika kita sedang syok tidur tuh tiba-tiba otak kita teraktif sedikit maka , 
secara automatiknya kita akan sedikit tersedar ketika masih 
didalam fasa tidur dimana keadaan anggota badan kita 
ketika itu masih lagi didalam keadaan rehat **tidur** . . 
Jadi akibat dari itu, kita akan merasakan badan kita 
seolah-olah lumpuh dan langsung tidak boleh bergerak 
serta sedikit lemas , ape lagi . . panik terus la kan ?

Akan tetapi sehingga ke hari ini , 
saintis masih lagi tidak dapat mengkaji bagaimana 
mimpi ngeri itu boleh wujud disaat kita kena himpit tu misterikan ? ?

Percayalah pada saat itu kita sebenarnya masih
 belum tersedar sepenuhnya , 
tetapi hanya separa sedar sahaja . . 
sebab itulah kita akan terasa sangat-sangat mengantuk 
dan juga mamai giler semasa kena himpit tu . . 
apabila kita cuba untuk meronta-ronta , 
kita akan merasakan bahawa badan kita seolah-olah bergerak
 sikit-sikit tetapi hakikatnya badan kita sedikit pun tidak bergerak . .

Satu lagi, kita juga tidak akan dihimpit apabila kita 
tidur didalam keadaan duduk , 
memang sangat-sangat misteri !! 
Akan tetapi , kita sebagai umat Islam memang tak 
salah untuk percaya bahawa itu adalah gangguan syaitan . . 
Rasullullah saw pun pernah menyebut tentang perkara ini 
kalau nak lebih detail lagi sebaiknya rujuk Ustaz ataupun Ustazah . .

Cara Mengelakkan Daripada Dihimpit Ketika Tidur

Kaedah Islam
Untuk pengatahuan anda , syaitan bukan sahaja mempengaruhi 
hati manusia tetapi juga mimpi yang dialami oleh manusia . .
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam menjelaskan :

"Mimpi yang baik adalah dari Allah manakala mimpi yang buruk adalah dari syaitan.
Maka apabila seseorang kalian mengalami mimpi buruk yang menakutkannya,
hendaklah dia meludah ke arah kirinya dan minta perlindungan
dari Allah dari keburukannya kerana setelah itu ia
(mimpi tersebut) tidak akan mengakibatkan apa-apa kemudaratan."

Rasulullah s.a.w. mengajar kita agar berlindung kepada 
Allah apabila didatangi mimpi-mimpi yang menakutkan , 
dengan menyebut a’uzubillah , ayat Tiga Qul dan sebagainya , 
kemudian meludah **hoiit ptuihh !!**
ke bahagian kiri dengan tiga kali ludah , yang ringan 
**anda jangan ludah betul-betul pulak ok! sekadar memadai 
dengan isyarat hembusan semata-mata ,
dengan tanpa mengeluarkan sedikit pun air liur basi dari mulut anda** 
kemudian cuba beralih tempat tidur iaitu dengan mengubah posisi tidur . 
Daripada mengiring kiri , ubah mengiring kanan atau pindah ke tempat lain . .

Rasulullah juga mengajar kita agar mengibaskan

 tempat tidur sebanyak tiga kali dengan kain sebelum baring .
 Rasulullah pada setiap malam ketika berada di tempat pembaringan , 
merapatkan kedua-dua belah tapak tangannya kemudian meniup 
kedua-duanya dan membaca surah Tiga Qu l , 
kemudian menyapu badannya dengan kedua-dua tapak tangan , 
yang dimulakan daripada kepala , 
muka dan seluruh tubuh yang tercapai oleh 
kedua-dua tapak tangannya sebanyak tiga kali . .

Yang dimaksudkan dengan Tiga Qul di sini ialah surah an-Nas ,

 al-Falaq dan surah al-Ikhlas . 
Serahlah diri kepada Allah . . 
Terlalu banyak doa yang boleh dibaca yang berkaitan 
dengannya di antaranya ialah doa yang bermaksud , 
Ya Allah , dengan menyebut nama-Mu , 
ya Tuhanku kuletakkan lambungku , maka ampunilah dosaku . .

Setelah itu barulah membaca ayat al-Kursi dengan lidah . . 

Baca ayat al-Kursi dalam hati apabila lidah mula tidak
 berupaya menyebutnya sehingga tertidur . . 
Disebutkan dalam sebuah hadis bahawa orang yang
 membaca ayat al-Kursi ketika berada di tempat pembaringan , 
Allah akan mengutus dua malaikat menjaganya sehingga subuh . .

Perbanyakkan istighfar ketika di tempat pembaringan . . 

Allah mengampuni dosa-dosa mereka yang
 beristighfar tiga kali ketika berada di tempat pembaringan 
biarpun dosanya sebanyak buih di laut , sebanyak bintang 
di langit ataupun sebanyak pasir di pesisiran pantai . . 
Akhir sekali jangan lupa membaca Sayyidul Istighfar **Penghulu Istighfar**

Banyak kaedah yang merangkumi zikir-zikir dan 
kaifiat
 tertentu yang diajar oleh Rasulullah dalam usaha mengatasi 
masalah tidur . . Kaedah ini berbeza-beza , 
menurut tahap-tahap serius gangguan yang dialami . .


credit : IslamItuSuci

Terima kasih sebab sudi baca !! ツ